20.11.06

Esquizofrènia

El passat 19 de novembre es va celebrar a l’Hospital de Mataró la X Jornada de Serveis de Psiquiatria d’Hospitals Generals. Cal agrair al Dr. Cañete i al seu equip de salut mental la dedicació i organització d’unes jornades que s’han fet en un territori històricament amb molts dèficits de serveis pels malalts mentals, però precisament en un moment en que s’està avançant de forma important en la millora de dispositius: ampliació de l’Hospital, una àrea bàsica de salut mental i el futur equipament de Cabanellas.
La jornada es va centrar en l’esquizofrènia: integració i continuïtat terapèutica. Per tant es va tractar l’abordatge de l’esquizofrènia des d’una perspectiva integral, des de les fases inicials fins la rehabilitació i la integració social, i tot això amb una perspectiva de continuïtat assistencial.
Justament això és el que estem treballant amb el futur projecte Cabanellas. Un equipament que es centrarà en l’atenció al malalt mental d’una forma continuada i integrada. Combinant tant els serveis socials com els serveis de salut i posant a disposició de les persones que ho necessiten per tal que aquestes visquin amb la màxima normalitat en la nostra societat.

És sens dubte un projecte innovador, amb una forma de treballar també nova ja que ens posem d’acord diferents administracions (autonòmica i local) i diferents àmbits (salut, benestar, inserció laboral).
Aquesta valentia en la forma d’afrontar els reptes dels malalts mentals en el nostre territori, és fruit de la voluntat política del Govern de Catalunya per dotar-nos de serveis que ens mancaven:
- Nous llits d’aguts.
- Nous equipaments pels diferents centres de salut mental.
- Nous llits de subaguts.
- Nous llits d’alta dependència.
- Una nova unitat de rehabilitació (centre de dia).
- Una nova llar-residència.

Durant la jornada van intervenir diferents professionals dels Hospitals de Catalunya, però vull destacar la intervenció de l’escriptor i periodista Ricard Ruiz Garzón –col·laborador del Periódico entre d’altres-. En Ricard a través de la seva obra literària explica què és l’esquizofrènia i ho fa a través de 15 històries reals i amb un llenguatge entenedor a l’abast de tothom, cosa que és d’agrair perquè sovint quan es tracten aquests temes es fa des del punt de vista professional i científic. Las Voces del laberinto ens permet endinsar-nos en les ments d’aquests malalts per comprendre la seva situació. I ho fa a més tractant l’esquizofrènia d’una forma real, ajustada i eliminant prejudicis que hi ha sobre aquesta malaltia. L’estructura de l’obra coincideix amb el tractament positiu que li vol donar l’autor a l’esquizofrènia: el primer bloc el brot, el segon és l’estigma i el tercer el despertar. Les sortides i les solucions.
Cal agrair la participació d’en Ricard Ruiz així com la dels professionals que van assistir a la jornada, perquè gràcies a ells s’ajuda millor les persones amb esquizofrènia i es va forjant una societat que ha estat molt injusta i maltractadora amb les persones que han patit aquesta situació.