22.10.06

Diari de Campanya (7): Vinga!

L'enquesta que publica avui El Pais avala la teoria que compartim alguns que a mesura que s'acosta la cita electoral el PSC va recuperant posicions respecte les enquestes publicades abans de començar la campanya electoral, i on fins alguna va arriba apuntar una diferència de 10 punts de CIU respecte els socialistes.
Això que està passant recorda una mica les autonòmiques del 2003 on les enquestes posaven el PSC per davant quan finalment hi va haver l'empat produït. Li dic empat per definir uns resultats que en quant persones que van votar va guanyar el PSC, però no així per escons.
D'aquesta enquesta destaco per una banda la poca diferència que hi ha en la valoració de líders polítics. Artur Mas treu un 5'25 - el més valorat - i Montilla un 5'01. Poquíssima diferència si és té en compte el temps que ha dedicat cadascú com a pre-candidat.
Són curioses les respostes a les preguntes de qui creus que serà president i qui t'agradaria. Els que creuen que serà en Mas és un índex important (48'9) però baixa considerablement dels que ho prefereixen (30'8). Tot el contrari en el cas de Montilla que ho creuen el 23'7 però ho prefereixen més (28'6). Això és una mica fruit del que precisament aquests dies es comença a bellugar: l'entusiasme, trempera i mobilització de l'electorat socialista.
Quant la valoració de partits el que treu millor resultat és el PSC. I en el cas d'haver un govern de coalició el "tripartit" no surt tan mal parat com inicialment i amb el soroll mediàtic que hagut podríem pensar.
Les enquestes serveixen pel que serveixen i la que valdrà és la de l'1N, però és clar que es comencen a dibuixar uns canvis de tendències fruit del que està passant els darrers dies.
Per una banda a la gent no li agrada ni les males arts (DVD) ni la política d'aparador (notaris, carnet per punts...)
El transcurs de la campanya comença a situar cada candidat al seu lloc. Artur Mas liderant una campanya molt agressiva i excessivament mediàtica, no ensenya - perquè penso que no en té- el conjunt del seu projecte polític on es pugui veure el "tot". Només veiem trossets i propostes aïllades de cara al titular.
José Montilla és menys conegut com a candidat que Mas i ha entrat més tard en la carrera de candidats parteix, per tant, d'un clar desavantatge que està remuntant amb una campanya molt mesurada i encertada amb al seva personalitat, on ressalten els valors de la seriositat, rigor i eficàcia, que conjuntament amb un projecte com el socialista molt compactat estan siguent sota la meva opinió claus en aquestes millores en les enquestes.
I això que l'enquesta es va fer abans del debat electoral a TV3 on Mas va quedar ben retratat.