9.10.06

25 anys de municipalisme català

(La imatge que hem conegut des de sempre de la FMC i que aviat es renovarà)

Ser municipalista és creure que el país es construeix des d’abaix. I la realitat nacional de Catalunya es conforma des de la realitat d’avui de les diferents vil·les i ciutats. El municipalisme assenta les bases en la proximitat i conseqüentment en una major participació de la ciutadania. El que es pot fer de més a prop no és bo que es faci des de més lluny, ja que així es tindrà més en compte la realitat propera i s’actuarà més d’acord amb la ciutadania i amb major eficàcia. Aquesta és una de les màximes municipalistes.
La Federació de Municipis de Catalunya (FMC) ha fet 25 anys. I darrera ha hagut molta feina de cooperació, reivindicació i millora de la governança del municipis. En Quim Nadal va posar com exemple el lloc escollit per celebrar l’aniversari: el Auditori-Palau de Congressos de Girona. Com exemple de transformació i revolució en positiu que han sofert la majoria de municipis catalans els darrers anys.
En el transcurs de l’acte van intervenir entre d’altres els ex-presidents Nadal, Manel Mas i el president actual Manel Bustos.
Pasqual Maragall va cloure l’acte, amb una ovació molt important abans del seu Parlament. Suposo que aquell reconeixement en aquell context tenien a veure amb la seva condició d’exalcalde, amb la seva darrera etapa com a president de la Generalitat, però sobretot perquè s’ha significat com el líder polític que ha propiciat el CANVI a la Generalitat. I no em refereixo únicament al canvi polític, sinó al canvi d’actituds, de relació que s’ha establert amb els ajuntaments. Perquè ha estat el president que ha sapigut veure i creure que els ajuntaments també són Generalitat. I s’ha governat per primera vegada amb confiança i de forma conjunta amb els ajuntaments.
Aquest acte de 25º aniversari de la FMC lluny de viure de records i autocomplaença de la feina feta penso que ha estat una “litúrgia” de projecció de futur i de mirar endavant amb la força i solidesa dels que busquen el millor pels seus ciutadans i ciutadanes: els ajuntaments.