28.4.06

Reus, Rubí i Mataró acorden millorar la prevenció del consum de drogues mitjançant observatoris municipals


Quan des de l’Ajuntament diem que en algun servei o programa municipal la ciutat ha estat capdavantera, ho diem sobretot pensant en la millora que suposa per la ciutadania, però no es sol dir en cap sentit competitiu respecte d’altres municipis. Això és el que ha passat amb l’Observatori Municipal de Consum de Drogues (OMCD) que vam posar en marxa l’any 2002. En aquell moment ja vam anunciar que innovàvem amb aquell nou instrument i que justament aquesta setmana l’hem ofert perquè el puguin utilitzar els Ajuntaments de Rubí i Reus.
L’OMCD és un sistema de informació estable que ens permet conèixer quina és la incidència de consum de drogues a la ciutat. El fet de comptar amb aquest instrument permet poder reforçar i prioritzar les polítiques de prevenció més adequades a la situació real. Ja l’any 2002 vam ser el primer municipi en posar en marxa aquest instrument si exceptuem Barcelona –que com quasi en tot no és comparable amb la resta- i dèiem que era convenient que d’altres ciutats impulsessin aquests observatoris i així poder fer una tasca interciutats de comparar-nos, compartir, treballar conjuntament etc.. Quatre anys més tard aquella voluntat s’ha convertit en una realitat amb l’acord que hem pres les tres ciutats.
Aquests instruments són uns bons sistemes que en el moment actual, on preocupen certs consums de la població més jove, permeten conèixer a fons aquesta realitat per tal d’ajustar al màxim els programes de prevenció que duem a terme els ajuntaments. Si a més tenim en compte la voluntat política de la conselleria de salut de governar la sanitat amb els Ajuntaments a través dels futurs Governs Territorials de Salut i l’Agència de Salut Pública de Catalunya – que el Maresme Central serem el primer territori en assajar-ho- aquests observatoris prenen més sentit encara amb el valor que representa un instrument local d’aquest tipus.
Vam explicitar en el conveni que vam signar els tres municipis que esperàvem que d’altres es vagin incorporant en un futur, això ens permetrà comparar-nos, col.laborar, millorar i créixer en la prevenció. Penso que això serà possible una vedada més gràcies a la Diputació de Barcelona que amb la propera xarxa que vol posar en marxa de prevenció de les drogodependències segur que molts municipis es fixaran en aquests observatoris locals.
Precisament aviat es presentarà l’informe 2005 de l’OMCD que ens dirà en quina situació estem i on hem de posar els accents de la prevenció.