8.4.06

La Tarda de la Maternitat d'Elna. La nit de la Solidaritat


Ahir inauguràvem a Mataró l'exposició " La Maternitat d'Elna, bressol de l'exili 1939-1944". Cal reconèixer la tasca de la Generalitat de Catalunya -qui ha impulsat aquesta exposició- per recuperar la memòria històrica, silenciada tant de temps, i no una memòria històrica en abstracte sinó una memòria de històries de vides, concretes, com la que ens ocupa. Aquesta exposició la portem a Mataró de la mà del Consell municipal de la Gent gran i concretament de la Comissió de memòria històrica, creada l'any 2001 per tansmetre la memòria de la nostra gent gran i propiciar un diàleg i debat intergeneracional.
Ahir recordava amb emoció la inauguració i homenatge a Elisabeth Eindenbenz al Palau Robert. Moltes emocions darrera totes i cadascuna de les històries de drama i dolor de l'exili. I la maternitat com un oasi de vida i esperança.
L'alcalde, Joan Antoni Baron, recomanava entrar en aquesta exposició per la porta dels sentiments i de les emocions. També va establir una relació molt especial entre aquesta exposició i l'acte que es faria minuts més tard, la nit de la solidaritat. Nit que es celebra cada any per passar comptes del treball fet des de Mataró i celebrar amb totes les entitats de cooperació internacional una trobada per compartir el projecte.
Aquesta vegada la xerrada va anar a càrrec de Sami Naïr, que va plasmar una radiografia precisa i real del nostre món avui, així com també va deixar anar alguns elements que al seu entendre són claus de volta per començar a resoldre la situació greument enquistades.
Aquesta regió mediterrània on vivim té el millor i el pitjor. El millor, el mar, com deia el ponent és la riquesa, el benestar que tenim a Europa -inigualable en cap altre lloc del món- i el pitjor, el volcà, la situació del sud de la ribera mediterrània, on guerres, pobresa, i opressió assolen aquestes regions. I en mig de costa i costa les persones que es deixen la vida per buscar una oportunitat. El drama humà de la immigració. I que amb polítiques de Justícia social i Cooperació internacional segurament començaríem a capgirar aquesta situació.
En els propers 15 anys es necessitaran més de 35 milions de lloc de treball a Europa per a ocupar els joves immigrants. Una de les claus apuntada per Sami Naïr és la integració social. Hem de respectar les costums, les religions, i la cultura dels nouviguts i alhora facilitar i fer el possible perquè s'integrin en la nostra societat.
Per tant ahir per la tarda i pel vespre va haver solidaritat a dojo. Ja ho va dir l'Assumpta Montellà que l'Elisabeth li havia explicat que la maternitat sempre duia certa estrella especial, ja que no fa massa coincidia un altre acte amb la treva d'ETA i ahir amb la nit de la solidaritat.