24.4.06

Més serveis per a les persones amb discapacitat psíquica al Maresme


(foto: Fundació El Maresme)
La Fundació El Maresme és sens dubte una de les institucions de iniciativa social més importants de la ciutat i comarca. No solsament per l'objectiu d'atendre el col.lectiu que és la seva raó de ser, les persones amb discapacitat intelectual, sinó perquè durant molts anys i en l'actualitat du a terme uns serveis públics que si no ho fes direcatment la Fundació ho hauria de fer l'administració pública. Seria doncs la Generalitat qui hauria de prestar aquests serveis socials especialitzats ja que són de la seva competència.
Per tant l'agraïment i reconeixament ha de ser doble en el sentit de que si no fos per la Fundació no sabríem cóm ni quants serveis es prestarien, i d'altra banda el fet de que els presti li dóna un valor afegit com a institució especialitzada en aquest àmbit amb tots els "plusos" que això comporta.
Aquesta institució ha passat bons moments però també d'amargs. Concretament un moment crític de la institució fou quan es va descobrir que el seu ex-gerent i un altre treballador feia anys que venien estafant a la institució. Si l'estafa per se és repugnant quan aquesta afecta a una institució social i específicament a persones amb discapacitat psíquica la indignació és completa. Suposo que el fet de ser el patró de la Fundació representant l'Ajuntament em va tocar el paper de "destapar" la trama, en un moment molt delicat fent que l'ex-president convoqués una junta extraordinària, quan dues persones em van explicar les sospites i després vam poder confirmar alguns dels indicis.
Després de 5 anys la Fundació El Maresme s'ha refet bé d'aquella situació i podríem dir que ens situem en un moment bo i interessant per aquesta entitat. Tota aquella crisi ara està en mans dels tribunals i sembla ser que el procés està ben encaminat perquè es faci justícia. L'entitat també està equilibrant la seva situació econòmica i també es prepara per créixer més i així donar serveis a més persones amb un nou Centre Ocupacional.
Aquest nou centre estarà ubicat a Argentona i serà un edifici caracteritzat per la seva funcionalitat i especial cura pels aspectes socials i mediambientals. Aquest projecte està finançat per la Generalitat de Catalunya amb un 50%, que ja tocava aquesta implicació del Govern de la Generalitat! Perquè des del 2002 que es fa la demanda no ha sigut fins ara que s'ha obtingut resposta. També hi col.laboren l'Ajuntament d'Argentona -cedint els terrenys-, la Fundació ONCE i l'obra social de Caja Madrid. La mateixa Fundació El Maresme completa el finançament amb recursos propis.
Aquest ha sigut un esforç més del tercer sector suplint la mancança de serveis de l'administració pública i poc abans que la llei de dependències es posi en marxa i comenci a resoldre situacions. Aquest projecte és fruit de moltes institucions i persones però sobretot vull destacar el paper del president Isidor Gil i de la gerent Maria Carme Maltas, que han estat el "tiquet" artífex i possibilista de que aquest projecte aviat -que començaran les obres- sigui una realitat.
Els seus usuaris i tot el que representa aquesta institució s'ho mereixen. Després de la tempesta arriba la calma ... i el progrés.