(foto: sinsida.com)
Sota aquest lema es va celebrar a Barcelona a finals de març el IX Congrés Nacional de la Societat Interdisciplinària sobre la SIDA. La idea ha estat que els principals agents que intervenen sobre la SIDA (afectats, ONG’S, administracions, professionals de la salut) s’apleguin per analitzar l’estat de la qüestió actual, així com marcar estratègies de futur conjuntament.
El lema però deixa constància de dues realitats molt diferents. La d’Occident on trobem una SIDA convertida pràcticament en malaltia crònica i on els problemes se centren en la prevenció. I la dels països del Tercer Món marginats també pel que fa les qüestions de salut. En aquest cas –absoluta prioritat de l’epidèmia- ens trobem amb la desesperant dada que un 90 % d’aquesta població infectada no rep cap mena de tractament.
Concretament a casa nostra existeix certa preocupació motivada pel repunt dels casos de SIDA dels darrers anys. Amb l’eficàcia dels tractament antiretrovirals s’ha anat estenent la idea que la malaltia és controlable, i és cert que la mortalitat ha baixat molt però també ho són les complicacions, efectes secundaris i toxicitats que provoquen aquests tractaments. Perquè en plena era de la informació i coneixement es donen pràctiques amb risc?
En aquest sentit es fa del tot necessari tornar a matxacar amb campanyes que informin sobre l’ús del preservatiu. I que ningú es confongui, ja que no es tracta de promocionar el sexe per el sexe o la promiscuitat -ja m’enteneu-. El preservatiu a part de ser el millor i més eficaç instrument preventiu de la SIDA, també ho és de malalties de transmissió sexual de les quals darrerament ha hagut un rebrot.
Altres temes d’actuació prioritària que han sortit al llarg del congrés i que s’hauran de començar a treballar si veritablament es vol fer front a l’epidèmia són la feminització de la malaltia, la descriminació i el estigma social que pateixen els infectats.
A Mataró hi ha dos elements que marcaran aquest any 2006 parlant de SIDA. Per una banda ens dotarem d’una nova eina local per fer front contra la SIDA: El Pla local de lluita contra la SIDA, i d’altra banda durant el mes de novembre es celebrarà a la nostra ciutat la 2ª Jornada de SIDA i Món Local a Catalunya, ja que així es va decidir en el darrer plenari de la Xarxa de SIDA i Món Local.
10.4.06
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
1 comentari:
Gràcies vane,
bé no és el primer comentari però suposo que amb els rotllos que foto...
Records a en Manel,,,
Publica un comentari a l'entrada