(foto:Quico Melero)
El passat 19 d’abril es va celebrar per primera vegada el dia del municipi. Una novetat que ha introduït el govern de la Generalitat de Catalunya, donant una mostra més del seu municipalisme i no ho dic bàsicament pel fet de dedicar-li un dia sinó per fets concrets –“obras son amores”- com la proposta dels governs territorials de salut, les 30.000 places d’escoles bressol –i aquestes van en serio!-, o la llei de barris per destacar les més rellevants i que suposen un canvi polític important alhora de treballar pels i amb els municipis. Aquesta aposta municipalista del govern autonòmic està liderada pel seu president, Pasqual Maragall, qui des de sempre ha s’ha cregut això de la proximitat i “la devolució” com acostuma a dir. Maragall també va anunciar una futura llei de municipis que suposaria l’assentament de les bases del municipalisme en l’àmbit polític i institucional d’aquest país.
A Mataró vam poder commemorar aquest dia en un acte amb la presència de Manuel Bustos, president de la Federació de Municipis i alcalde de Sabadell. D’aquest acte vull destacar tres elements.
Per començar des de l’àmbit local ens trobem cada vegada davant de situacions més complexes, i demandes noves –ja siguin competència municipal o no- per part de la ciutadania. Per tant una de les primeres reflexions és que per donar respostes eficaces a aquestes demandes els ajuntaments necessiten més recursos i d’altra banda es necessita també adaptar les organitzacions i la gestió aquesta nova realitat.
L’altre aspecte és la honestedat política. Després dels fets gravíssims de Marbella es van sentint alguns rumors, o alguna musiqueta de fons de que “a tot arreu” “ si més o menys” . Doncs davant d’aquesta rumorologia interessada i desacreditadora de la classe política cal reivindicar la honestedat, la transparència i la vocació de servei públic al ciutadà que tenim la majoria de responsables electes dels ajuntaments. N’estic més que convençut d’això, de la mateixa manera que també ho estic de que alguns deuen tenir altres interessos però aquests són una minoria i la justícia tard o d’hora dóna amb ells.
L’última reflexió és la relació que hi ha entre les actuacions municipals i valors com la solidaritat, la sostenibilitat, la justícia social... Però sobretot i la finalitat última de tota l’acció local és la convivència. És el que mobilitza tot l’ajuntament.
Perquè la convivència és allò que permet que siguem alguna cosa més que residents d'una ciutat.
22.4.06
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada