10.10.06

Dia mundial de la salut mental a Mataró

Avui es commemora el dia mundial de la salut mental. I ahir l’Associació de familiars de malalts mentals de Mataró i el Maresme ho va celebrar amb una sèrie d’actes.
Per una banda es va inaugurar una exposició, senzilla però molt didàctica que vol recordar el X aniversari d’aquesta entitat i en la que s’explica què fa aquesta associació de familiars. Precisament, la senzillesa, i tendresa de l’exposició transmet al meu parer el què és aquesta associació, propera, senzilla i amb molt d’humanisme.
S’ha de reconèixer i agrair la tasca d’aquesta entitat per partida doble, ja que són familiars que es dediquen forma voluntària a recolzar altres famílies que pateixen en el seu entorn una malaltia tant emergent com és a salut mental, però per una altra ha estat històricament un col·lectiu molt oblidat.
Aquestes famílies han hagut d’esperar que un govern de la Generalitat sensible – i aquesta és la diferència d’un govern progressista- aquesta problemàtica comenci a pal·liar el dèficit històric. De la ma de la consellera Geli es comencen a veure els primers avenços. I la primera pedra de l’ampliació de l’Hospital per donar més cobertura a la salut mental, continua amb la segona pedra i posteriors a partir del 15 d’octubre. Les obres de consultes externes que s’ubicaran en un equipament extern a l’Hospital començaran el primer trimestre de 2007. I la Llar Cabanellas com un equipament paradigmàtic, on serveis socials i salut es posen d’acord per inserir social i laboralment les persones, tal i com ens ha dit la consellera aviat tindrem notícies.
Quan tots aquests equipaments funcionin l’associació de familiars continuarà, recolzada per l’Ajuntament i la Fundació Hospital, perquè el suport als familiars –sobretot en els primers moments- és prioritària.
Gràcies per a feina feta i ànims per la que farem junts els propers anys!