14.12.06

Els Pastorets de Mataró





Enguany es commemoren els 90 anys dels Pastorets de Mataró. Déu n’hi do el llarg trajecte d’aquest espectacle que enfila el centenari en un bon moment de forma.
Per celebrar aquests aniversari s’ha fet un acte en el saló de sessions de l’Ajuntament que s’ha omplert de gom a gom. L’amic Toni Cabré ha estat l’encarregat de la conferència. Els Pastorets “és teatre de debò” ja que possibilita i acosta la gent al món del teatre. Aquesta va ser la història personal d’en Toni, igual que la d’altres mataronins, quan ja d’adolescent va tenir el primer contacte en la Sala Cabañes.
En Cabré ha definit els Pastorets de Mataró com un “ecosistema teatral” on les persones i els diferents aspectes teatrals conformen aquesta vida artística.
La capacitat dels Pastorets de ser teatre popular, d’oferir creació artística, i de promoure la democratització cultural fan d’aquest espectacle quelcom viu que es regenera contínuament i d’aquesta manera no pot morir. Per això els Pastorets travessen un bon moment i es posicionen en la ciutat com un element cultural que li dóna prestigi i desenvolupa un aspecte teatral molt nostre.
En Toni Cabré ha acabat com no podia ser d’una altre manera, tant per dates com per l’objecte de la conferència, fent la carta als reis. I una de les peticions fetes ha estat que pel centenari l’espectacle es pugui celebrar en el nou teatre. En aquesta línia l’alcalde ha explicat que es situa la voluntat política i que ja s’han fet els primers passos.
En els parlaments també ha intervingut l’Imma Llorens, presidenta de la Sala Cabañes per definir els nostres pastorets com el conjunt de persones i el projecte que representa aquest repte viu.
Personalment, fa molts anys que no hi vaig als Pastorets, bé diria que des de la infància, enguany pot ser una bona edició per retornar-hi i acompanyar tota la gent que amb il·lusió i entusiasme fan possible que els Pastorets de Mataró caminin decididament cap als cent anys.