25.3.07

El tractat de Roma fa 50 anys


Tot i que marcar els orígens exactes d’Europa no és una cosa fàcil, sí es coincideix en que l’embrió de l’Europa moderna es troba en el Tractat de Roma. Avui aquest tractat celebra 50 anys i per commemorar-ho s’han fet diferents actes.
Tothom coincideix amb que hi ha certa crisi en el constructe de la UE i segurament serà així a vista de l’espantada de referèndums i perquè hi ha certs temes claus que no avancen. Però no hi ha cap dubte amb el que s’ha caminat al llarg d’aquests cinquanta anys. De 6 països que constituïen aquella unió incipient ara en som 27 i de les motivacions econòmiques de la unió, ara encara que segueixen pesant però en tenim d’altres.
Tot i l’euroescepticisme que existeix actualment està en les mans dels líders actuals redreçar la situació. Si ara no es resolen temes estratègics com la política energètica o l’exterior - per citar-ne les més cridaneres- això no pinta massa bé. Però si es resolen aquestes i d’altres assignatures pendents la construcció europea i la seva posició en el món –anava dir l’ordre mundial. Seré més senzill- poden acabar amb cert èxit. Es necessita d’una Europa forta, consolidada i referent davant d’uns EUA cada vegada amb menys credibilitat i hegemonia moral. Així que la UE ha de liderar aquest buit.
Els 27 avui han aprovat la declaració de Berlín i aquesta vol assentar les bases del futur més immediat de la UE. Cal avançar en les llibertats, la democràcia, la protecció social i el medi ambient. Pel bé de tots els pobles d’Europa i per la resta del món.