25.4.07

Cap al quart pilar de l'estat del benestar




L’Ajuntament de Mataró ha signat amb el Departament d’Acció Social i Ciutadania els protocols addicionals del conveni marc, pel qual l’administració autonòmica dóna suport als serveis socials municipals. Prop de 1’3M d’euros és el que destinarà la Generalitat de Catalunya al nostre municipi pel 2007. Això representa un increment del 17% respecte l’any anterior.
Del conjunt de programes i àmbits que recull aquest protocol en vull destacar: els temes de infància – amb el traspàs de l’EAIA a l’Ajuntament de Mataró-, els programes de inclusió social que reben un fort impuls en un tema on Mataró a través del Pla de Promoció social ha estat de les primeres ciutats en estructurar aquesta problemàtica. També cal destacar les aportacions pels programa d’atenció a la dependència per continuar amb la creació del model català d’atenció a la dependència a partir de les experiències que hi ha en el territori.
Tot i que els recursos que han de venir de la Llei de la dependència encara no consten en el conveni, la consellera ha assenyalat que tant punt es transfereixin de l’estat es tornarà a refer aquest protocol.
Sens dubte aquesta signatura marca un abans i un després en l’àmbit dels serveis socials. Amb la llei de la dependència i la llei de serveis socials aquest sistema s’enforteix i passa a ser el quart pilar de l’estat del benestar. Les lleis donen drets subjectius a la ciutadania. Per fi els serveis socials deixen de ser la germaneta “pobre”.
Considero que estem en un moment crucial pel que representa aquest context de més cohesió i justícia social.