29.3.06

La vaga de metges es produeix amb la taula de negociació oberta

(vinyeta: El Punt)
Des d'ahir, avui i per demà hi ha convocada vaga de metges als hospitals i centres d'atenció primària públics de Catalunya. Els motius de la vaga són completament raonables i potser el que comparteixo menys és que es convoqui quan la taula negociadora encara és activa, és a dir, el Departament de Salut en cap moment ha abandonat les negociacions i la voluntat que s'ha manifestat en tot moment és d'arribar a solucions. Cal destacar també que, curiosament, ahir es va tancar un preacord entre patronal i sindicats -excepte el sindicat de metges de Catalunya, convocant de la vaga- pel nou conveni de la xarxa d'hospitals d'utilització pública (XHUP).
Molts dels motius que ens han portat fins aquí ja fa temps que es venen donant en els nostres centre de salut i per tant li han tocat a la Consellera Geli part dels plats trencats per anteriors governs, tot i que s'ha de dir que la consellera ha anat movent peça per resoldre aquesta complexa situació des que va entrar al govern.
La vaga recull i reivindica el dia a dia del col.lectiu mèdic. No hi ha prou temps per dedicar als pacients, l'activitat és frenètica i estressant, l'organització del treball i el sou d'alguns metges no s'ajusta a la seva realitat, no participen de la gestió i planificació sanitària -herència del model tecnocràtic que estem intentant canviar-...
És cert que aquesta és la realitat amb la que es troben de forma generalitzada els metges al nostre país, però també és cert que no podem dir que no s'hagi fet res per resoldre-ho .
Des que hi ha el nou govern de la Generalitat s'han contractat 1.000 professionals més en dos anys, i hi ha una previsió de 320 Milions d'euros per atendre les mancances i situacions laborals dels metges. Cal apuntar també que el nou model de descentralització i l'impuls dels governs territorials de salut suposaran més participació des professionsls alhora de fer funcionar el sistema de salut.
En línies generals aquesta és la meva visió i modesta opinió sobre el tema tot i que sóc conscient de que la matèria és molt més àmplia i complexa i que hi ha molta lletra petita. Només tinc un dubte amb tot això i que no ha resolt cap dels que estan asseguts en ambdós llocs de la taula. Perquè ningú va pensar en desconvcocar la gent amb visites concertades als hospitals i CAP's? I no val la resposta que fins el dia de la vaga no es sabia quins metges en farien, ja que l'atenció i el repecte pels ciutadans i ciutadanes preval sobre la resta de coses.
Finalment assenyalar que a Mataró no s'ha donat cap situació excepcional i tot està transcorreguent amb normalitat fins el moment i pel que fa als serveis d'urgències de l'Hospital de Mataró avui ha vingut menys gent que ahir i segurament més que demà.

2 comentaris:

Pep MOLSOSA ha dit...

Veig amb una mica de retard el teu comentari. La pregunta del final: perquè ningú no va pensar en avisar els malalts amb visites programades ...
Doncs probablement perquè, com saps bé, la gerència del nostre CSdM no té especial preocupació per les qüestions de informació.
Tant de bo aixó millori en el futur.

Oriol Batista Gázquez ha dit...

No t'equivoquis responent amb confusions, ja que això no és un problema de gerència. En tot cas és un problema que es va trobar tot el sector amb la vaga. I ja que treus el tema cal dir que tan gerència com tot l'equip directiu va funcionar molt correctement els dies de vaga. De fet puc dir que el ritme i nivell de treball en el consorci és fort i que s'estan treballant a fons qüestions que ens preocupen a tots: urgències, nous dispositius de salut mental: ambulatòria, ampliació hospiotal, cabanellas,millora qualitat serveis hospitalaris, coordinacions i millora de serveis amb d'altres institucions, etc etc.