16.3.06

El govern de la Generalitat acorda un pas definitiu per a la millora de la salut

(foto:Diputació de Barcelona)
Passa sovint el fet que coses molt importants no són notícia. El passat 14 de març el govern va aprovar el decret que dóna llum verda als Governs Territorials de Salut (GTS). Es tracta d'una decisió política sense precedents que impulsa la agosarada consellera Geli.
Aquest decret permet que la salut -des del seu concepte integral- es pugui governar des del territori i amb el territori. Per tant, els alcaldes i el seu entorn local podran cogovernar tots els serveis de salut del seu àmbit geogràfic.
Mataró ja fa mesos que ha anat impulsant aquest GTS i en Joan Antoni Baron ha liderat amb els 12 alcaldes del Maresme central el procés previ a la constitució d'aquests GTS (reunions de treball, signatura Pacte de salut...). A partir d'ara els territoris ja podem constituir conjuntament amb el Govern de la Generalitat aquests nous ens de govern, i codecidir sobre els serveis de salut. És a dir, prioritzar en les línies que ens demanden els ciutadans, millorar la coordinació entre els diferents nivells: primària, hospitalària..., impulsar la salut pública (protecció, prevenció i promoció de la salut)
Aquesta iniciativa de la companya socialista Marina Geli marca un abans i un després en la història del sistema sanitari català i suposa una aposta per la democratització, per la millora, per la qualitat i proximitat dels serveis de salut.
Encara no podem visualitzar l'abast d'aquesta decisió però a mesura que la idea de la consellera agafi forma l'impacte serà molt important.