3.1.06

La Generalitat, l'Ajuntament i la Fundació acorden fer de Cabanellas un equipament de salut mental

(Font:Capgròs)
Des del 19 de març de 2000 que els serveis sociosanitaris de la ciutat es van traslladar a l'Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena la llar Cabanellas ha restat buida. Segurament ha passat massa temps i de mentre han hanat i han vingut propostes de tota mena. Per fi ara hi ha una proposta amb cara i ulls i a més viable.
El que l'anterior govern de la Generalitat de Catalunya no es va atrevir a fer l'actual s'hi posa i a sobre ho millora. I és que entre el 2001-2002 es va estudiar la possibilitat d'ubicar seveis de salut mental a Cabanellas, però es va desestimar per l'elevat cost d'inversió que suposaven (1.000 milions de les antigues pessetes). El Govern actual encapçalat -sanitàriament parlant- per la Consellera Marina Geli i dirigit pel mataroní Carles Manté fan una aposta innovadora, però sobretot molt necessària. Es tracta de que Cabanellas es converteixi en un Equipament d'atenció socisanitària per a malats mentals, que inclou diferents serveis:
  • Àrea assitencial d'internament
  • Àrea de rehabilitació comunitària
  • Serveis de reinserció social i laboral
  • Àrea de teràpia ocupacional
  • Serveis de suport als familiars

La gràcia d'aquest projecte es troba en el "continum assistencial". Es tracta d'un únic projecte on la vessant social i sanitària actuen conjuntament, seguint el principi que en l'àmbit de la gent gran l'Ajuntament de Mataró ha impulsat a través de l'Agència de Gent Gran. Aquest model de salut mental en el nostre país és nou , és per això que després de la signatura d'aquest acord d'intencions la clau d'èxit d'aquest projecte es troba en la futura gestió del servei. Les institucions que s'hauran de posar d'acord en aquest model integrat són el Consorci Sanitari del Maresme presidit pel Josep Molsosa i el Centre de Formació i Prevenció sota la direcció d'en Jaume Clupés. Estic convençut que les parts implicades posarem tots els esforços per aconseguir fer de Cabanellas un equipament pioner amb un model de gestió innovador.

Amb l'acord que avui s'ha signat tothom hi guanya. La Fundació cabanellas recupera la voluntat que hi havia darrera del llegat. L'Ajuntament de Mataró resol una peça urbanística clau en el centre de la ciutat i que fa d'articulació territorial a diferents barris i aconsegueix zona verda pels veïns i un nou equipament públic per a la ciutat. I la Generalitat de Catalunya posa uns dispositius de salut mental en un territori tan mancat d'aquests serveis, amb una inversió de 9 milions d'euros (sumant els dispositius sanitaris i socials) això a part dels compromisos ja acordats en els convenis d'ampliació de l'Hospital de Mataró per llits d'aguts, i la construcció d'una àrea bàsica de salut mental al costat.


Vull fer esment també a l'associació de familiars de malalts mentals de Mataró i Maresme, que tanta tasca i tant positiva fa a la ciutat i que tant ha hagut de patir la manca de serveis en el nostre territori, de Caritas que podrà veure complida part de les seves propostes de promoció social i la Plataforma salvem Cabanellas que també veu aconseguit el seu objectiu de crear un servei públic pels més necessitats.


Però sobretot hi surtim guanyant tots en una societat on la malatia mental cada vegada té més prevalença i on segons l'OMS una de cada cuatre persones patirà algun trastorn mental al llarg de la seva vida.