18.1.06

CAP A LA CATALUNYA SOCIAL

(Font:capgròs)
Tal i com feia referència en el post del 2 de gener l'any 2006 és l'any de les polítiques socials. I sense desmerèixer la importància de l'Estatut, deia que mediàticament parlant s'havia fet massa soroll de fons i que aquest no deixava sentir l'obra de govern.
Doncs bé ahir el Consell Executiu de Govern aprovava el projecte de la llei de serveis socials presentat per la consellera Anna Simó. M'ha sorprés gratament que el telenotícies de TV3 -i suposo que d'altres mitjans també ho faran- s'en fes ressó d'una manera "generosa". No estem acostumats que els temes socials ocupin espais importants mediàticament parlant i més si són bones notícies.
Perquè és important sota el meu punt de vista aquesta llei de serveis socials?

1. Es comença a posar les bases del quart pilar de l'Estat de Benestar. Que conjuntament amb salut, educació i pensions conformen el gruix del sistema de protecció social europeu.

2. S'introdueix per primer cop el concepte universalitat en els serveis socials. D'un model de serveis socials assistencialista del govern anterior (sense drets socials definits i els programes socials en funció de la disponibilitat pressupostària) passem a un model universalista:

  • Això no vol dir que tot sigui gratuït. Universalitat no es contradiu amb copagament (penso que és just tenir en compte les rendes)
  • I universalitat també en el sentit que tota la població en un moment o altre al llarg de la vida podem necessitar d'aquets serveis. L'exemple de la gent gran és molt evident.

3. La llei suposa un increment important en quant a prestació de serveis. La mitjana de seveis creix sobre un 20% excepte l'atenció domiciliària que ho fa un 950%

4. Apareix la figura de l'assistent personal com a referent per a les persones amb alta discapacitat física.

5. És important també per l'activitat econòmica i els llocs de treball que es crearan apartir de la llei.

Si ara al voltant de 850.000 persones estan rebent algun tipus de servei social a Catalunya, pel 2008 es calcul.la que hi podran haver 1.350.000 persones ateses. La despesa social en els àmbits:

  • Dependències
  • Gent Gran
  • Discapacitats
  • Problemàtiques socials
  • malatia mental (vessant social, la de salut no es compatibilitza)
  • Infància i adolescència en risc.

gràcies a la llei tindran uns creixements espectaculars, ja que si es preveu pel 2007 "invertir" en aquests apartats 843,8M d'euros pel 2015 seran 2.063,2M d'euros

Ja era hora que a Catalunya es plantejessin aquests canvis socials. Fins i tot comunitats amb governs conservadors com Madrid o València tenien una legislació de serveis socials més avançada que la nostra. Aquesta llei suposa un avenç social considerable i per primera vegada els ajuntaments que durant més de 20 anys han hagut de donar respostes des de la solitud a través dels serveis socials d'atenció primària es veuran enfortits amb aquesta llei. Es visualitza una peça clau del projecte polític de'n Maragall