2.12.05

No baixem la guàrdia!


Un altre any ens trobem davant del Dia Mundial de la Sida.
Ja en van divuit, i la malaltia continua sense senyals de remetre en el seu camí, ni en els països en desenvolupament, ni tampoc en els avançats.
Per això ONUSIDA fa aquest any una crida a mantenir la promesa que fa més 4 anys, governs de tot el món varen fer a les Nacions Unides comprometent-se a una actuació global per fer front al VIH i a la Sida.

S’ha de felicitar l’Hospital de Mataró, i especialment als organitzadors de la jornada que es va fer per commemorar el dia mundial de la SIDA. La seva continuïtat és una manifestació del compromís de la
Institució i dels seus professionals en la lluita pel control de la malaltia.

Des de l’Ajuntament de Mataró també fa anys que estem treballant en el mateix sentit, i ho fem intentant prevenir l’aparició de la malaltia, donant informació, reforçant les actituds, ensenyant a gestionar el risc, per tal de minimitzar-lo. Des de l’any 1989 estem actuant a nivell comunitari i escolar en el sí del Pla Municipal de Drogodependències. Més tard i conforme es coneixien millor els mecanismes de transmissió de la malaltia, hem reforçat la nostra actuació estenent-la al camp de la sexualitat i l’afectivitat. Finalment, l’any 2003 ens vàrem dotar d’un potent element, integrador de les nostres activitats, el Pla de Salut.

Durant tot aquest temps hem procurat el suport mutu entre els nostres serveis de prevenció i promoció, i els diferents dispositius assistencials, tant de la atenció primària com de l’especialitzada. A les comissions tècniques s’ha procurat la presència del diferents professionals implicats, i la majoria de programes s’han fet en col•laboració amb els mateixos.


Ara voldríem fer un pas més. Les noves polítiques sanitàries del Departament de Salut, amb la propera entrada en funcionament dels Governs Territorials de Salut, i la creació de l’Agència de Salut Pública de Catalunya han de representar passos endavant en el treball conjunt, mitjançant la proposta d’objectius comuns, la coordinació d’esforços i la continuïtat de l’assistència. Ara fa un any l’Ajuntament en Ple es va adherir a la Xarxa Sida i Món Local. No només va ser una declaració de bones intencions. Amb ella hi ananva el compromís d’endegar un pla d’actuacions contra la Sida a nivell local. Ara, un cop constituïda la xarxa, cal que ens posem a treballar. Amb el pla d’actuació local contra la sida, que situarem en el Pla de Salut, recollint una de las prioritats que s’hi assenyalaven. Per sobre de tot pretenem posar en comú totes les actuacions que es duen a terme a la ciutat de Mataró i que puguin relacionar-se amb la Sida, tant a nivell preventiu, assistencial sanitari i de suport a les necessitats dels malalts i de les seves famílies. Demanem la col•laboració de totes les institucions que ara actuen en aquest camp i us convidem a tots a imaginar propostes que millorin l’eficàcia i els resultats en front d’aquesta malaltia. Esperem que l’any 2006, quan celebrem un nou Dia Mundial de la Sida, haguem pogut avançar més en la prevenció de la malaltia i en la millora de tractament en aquells casos de persones que la pateixen.
Cal destacar també que aquestes jornades que per quart any consecutiu es celebren en l’Hospital de Mataró van més enllà de ser unes jornades sanitàries i traspuen clarament valors com els de la solidaritat, el respecte i l’acompanyament humà que dignifiquen encara més els professionals sanitaris que esteu al davant.
Dissabte 3 de desembre hi haurà una taula informativa (organitzada per Àmbit Prevenció) i a les 19h. es llegirà el manifest davant l'Ajuntament

1 comentari:

Oriol Batista Gázquez ha dit...

Núria,
segurament la informació és un dels temes que caldrà treballar en el futur i esdevé un element clau en els àmbits pe prevenció i promoció de la salut.
Gràcies