29.1.07

Una altre manera d'explicar la immigració




Des del 22 de gener i fins al 7 de febrer es pot visitar a la Biblioteca Pompeu Fabra “Històries d’un viatge”. Aquesta exposició explica la immigració a partir de 7 històries de persones que han passat per aquesta experiència i que localment hem completat amb 5 històries de immigrants conciutadans nostres.
Explicar i fer pedagogia de la immigració és l’objectiu de l’exposició. La construcció subjectiva de la immigració –cadascú amb una visió més o menys positiva- la tenim sovint a partir dels mitjans de comunicació, de la rumorologia, de percepcions i sensacions.
L’exposició el que fa és acostar-nos aquest fenomen tan global a un nivell de molta proximitat. I a través de les històries de 12 persones i els seus viatges la immigració pren cara, noms i cognoms. Posar-nos en la pell de l’altre, comprendre i entendre l’altre, ens porta a moltes reflexions. I s'eliminen molts prejudicis. Ningú tria allà on neix.
Aquesta exposició de la CAM s’emmarca en la línia de sensibilització de la població autòctona que des de l’Ajuntament estem treballant a partir del Pla per la nova ciutadania.
Ester Besolí és l’autora plàstica de l‘obra i que ja en un altre ocasió vam poder gaudir de l’artista en un altre exposició, on de nou l’art es posava a disposició dels temes socials.
Quan vam acabar de inaugurar l’exposició algú s’em va acostar per fer-me veure la nul·la presència dels mitjans de comunicació. Jo li vaig contestar que potser estaven a Alcorcón. I és que és una pena el tractament que li donen els mitjans al tema migratori prioritzant només les notícies negatives. Tret d’honroses excepcions, és clar.