12.12.05

DONES VÍCTIMES DE MALTRACTAMENTS



L'exposició Homenatge d'Ester Besolí a les víctimes de maltractaments que s'ha inaugurat avui a la Fundació Hospital, ha copsat els assistent tan per la duresa i expressivitat de l'obra com per les explicacions que anava fent l'autora durant el recorregut i sobretot en el contexte de l'acte on prèviament una taula rodona ha sigut altament pedagògica i conscienciadora.
Es tractava del darrer acte dins el marc del dia internacional contra la Violencia envers les dones (25 de novembre) que durant unes quantes setmanes ens ha ofert la possibilitat de reflexionar, denunciar, sensibilitzar i mobilitzar entorn aquesta greu problemàtica.
Penso que és quelcom més que simbòlic que la primera mesura potent del govern Zapatero hagi sigut (ara fa un any) l'aprovació de la LLei de protecció integral contra la violència de gènere. És clar, que pel govern actual és prioritari.

La Fundació Hospital vol mantenir el compromís de treballar, ajudar i donar esperances a les dones que pateixen aquests maltractaments. Els serveis que ofereix la Fundació Hospital són integrals, i el que volem és que les dones que pateixen aquestes violacions dels seus drets humans no hagin de peregrinar a no sé quantes portes per ser ateses. En aquest sentit la Fundació ofereix serveis d'atenció social, de suport psicològic, de suport jurídic i grups d'ajuda mútua.
Fins fa poc la Fundació Hospital només tenia suport de l'Ajuntament de Mataró i del Consell Comarcal alhora d'oferir aquests serveis. Enguany, i per primer cop la Generalitat de Catalunya ha concedit una suvenció de 24.000 Euros a la Fundació. A part de la importància de la col.laboració econòmica vull destacar que per primera vegada des del món local deixem d'estar sols per afrontar aquesta greu problemàtica (i a més sense competències) i tenim al nostre costat la Generalitat.
La ciutat de Mataró va ser capdavantera quan l'any 2003 es va aprovar un protocol d'actuació en els casos de maltractaments a dones. Així, Serveis Socials, Hospital, CAP's, Policia Local, Mossos d'Esquadra, Jutjats i la Fundació Hospital ens vam posar d'acord per facilitar al màxim l'accés dels serveis a les víctimes i millorar en la qualitat de serveis.
Cal actuar des de la integralitat en tots els sentits, en serveis i institucions però també en el territori: des de lo Global: lleis europees, espanyola i catalana però també des de lo local amb actuacions com les de Mataró.


La millora de serveis en els darrers anys a Mataró no ha d'amagar però, que encara queda molt per fer. Aquesta per a mi és la gran prioritat de l'àmbit DONA i ho justifiquen les dones ateses per la Fundació, que en els darrers anys han anat incrementant en nombre (enguany ja portem ateses 240 dones de la comarca).
Utilitzar totes les eines que tinguem a l'abast per combatre aquest horror és necessari, com va fer l'Ester Basolí després de trobar-se en els diaris breus de notícies de 4 línies que informaven de morts, violacions, maltractaments. Aquestes víctimes es mereixen quelcom més que un breu text. Cal imatges de dolor, de ràbia, de impotència... I d'aquí les imatges que trobareu en aquesta exposició fins el 30 de desembre a la Fundació Hospital