16.12.05

Medalla de la Ciutat a l'obra salesiana de Mataró en plena celebració del seu centenari





El passat 14 de desembre la l'Ajuntament de Mataró feia entrega de la Medalla de la Ciutat a l'obra salesiana.
Els salesians i sobretot pels que hem passat per allà són un referent educatiu important. I la petjada que han deixat a la ciutat després de cent anys, especialment als barris de Cerdanyola i la Llàntia és significativa. (Font: salesians Mataró)
Va ser un acte molt institucional però alhora emotiu del qual resaltaria un parell de coses.
Per una banda per part de l'Ajuntament el fet d'entregar la Medalla de la Ciutat és un fet extraordinari i fruit del reconeixement de la tasca feta. I per altra, la institució salesiana va respondre molt agraïda i amb joia però alhora demanant perdó per les coses que s'han fet malament al llarg d'aquests cent anys. Penso que aquest episodi és significatiu del que representen els salesians i honora la seva presència a la ciutat.
Aquests cent anys de salesians a Mataró, igual que altres ciutats de Catalunya, venen marcats per la tasca educativa feta i molt centrada en l'escola. Auguro cert gir i canvi en l'obra salesiana pels propers anys. I aquest gir suposarà un retrobar-se amb els inicis del fundador dels salesians.
Don Bosco, un capellà italià de mitjans del s. XIX, va desenvolupar la seva activitat en plena revolució industrial a Torí. En un context molt complicat on la població jove tenia molt de treball però en condicions molt extremes i en una ciutat amb molts pobres.
L'atenció i educació als joves en els anomenats oratoris (una espècie d'escoles multifuncionals) és el motiu pel qual Don Bosco creà l'obra salesiana. I és en aquesta centralitat de les necessitats de la població jove on penso que mica en mica la institució anirà pivotant.
Don Bosco persona molt carismàtica, tan en vida com després, va tenir -com solen tenir els genis-, visió de futur i es va adelantar en el temps. En els anomenats oratoris a part d'escola i religió (això és el que solen fer la majoria de congregacions religioses que es dediquen al ensenyament) va innovar en àmbits avui tan actuals com el centre obert, la formació ocupacional, l'educació en el lleure, la inserció sociolaboral de joves presos... És en aquests origens on l'obra salesiana trobarà sens dubte els seus espais de futur, en un moment on l'ensenyament queda garantit per les administracions públiques, i on el context social del nostre país necessita de xarxes fortes entorn aquets temes.


Font: capgrós