11.2.07

La Revolució social de la llei de la dependència




El passat divendres 9 de febrer Amparo Valcarce, la secretària d’estat de serveis socials, famílies i discapacitat era la convidada del Fòrum social Pere Tarrés amb la col.laboració de El Pais. En un fòrum ple de gent que representava àmpliament l’àmbit dels serveis socials, Valcarce va fer una ajustada explicació de la Llei de la dependència i del seu desplegament des de gener d’enguany.
La llei de la dependència és una prioritat política del govern Zapatero. I tot i ser una llei d’ampli consens, és evident que s’ha tirat endavant des del PSOE amb el recolzament català de les forces de progrés PSC, IC-V, ERC. La sensibilitat de Zapatero vers les persones amb més necessitats socials es visualitza des d’un bon començament amb el Plan Moncloa –pla per fer totalment accessible aquells espais-. Res a veure amb el seu antecessor que la primera preocupació en arribar a Moncloa fou canviar la decoració.
Una llei que repercutirà directament en 1.125.000 persones i les seves famílies. I que significa una revolució social pel dret subjectiu que representa per a la ciutadania i perquè complementa una peça fonamental del nostre sistema de protecció social que mancava urgentment.
Aquesta llei ja ha començat a veure’s traduïda en fets concrets. Perquè en la partida extraordinària 2006 (200M EUR) ha significat per a Catalunya: 6800 beneficiaris nous de serveis d’atenció domiciliària, 1558 places noves de centre de dia, 102 places especialitzades, 3.285 places noves de residència per a gent gran, entre d’altres.
La llei evidencia una transformació de “l’estat del benestar” cap a la “societat del benestar”, en tant que és una llei pel conjunt de la societat, per a tots els ciutadans i ciutadanes, i que ens fa més lliures, més i millor atesos socialment i més solidaris.
Precisament pel matí la Diputació de Barcelona també havia organitzat una sessió per informar sobre la llei a tots els municipis de la comarca. Tothom està molt a l’expectativa de l’evolució i desplegament de la llei. I és que a partir de finals del mes d’abril els ciutadans podran demanar ser valorats per veure després quins serveis li corresponen. I això és un canvi sense precedents, una revolució social.