25.1.07

Cuidar els cuidadors

(foto: R.Gallofré)


Aquesta setmana el Consell Territorial de la Dependència aprovava els barems que a partir de juliol hauran de fer servir totes les comunitats autònomes quan un ciutadà demani que la seva dependència sigui valorada i a continuació quins serveis li corresponen. En aquest marc l’Ajuntament de Mataró ha volgut avançar-se i oferir a partir de l’1 de febrer una sèrie de serveis gratuïts per a les persones cuidadores –el 83% dones- d’una persona amb situació de dependència de tercer nivell. El tercer nivell correspon als casos d’alta dependència que la llei contempla atendre ja aquest any 2007.

Aquest programa de suport als cuidadors és únic per la integralitat que representa ja que ofereix:

1.Atenció psicològica (tan individual com grupal) i al dol (anticipat i després de la pèrdua)
2.Suport a la salut, responent a les necessitats dels cuidadors per millorar la seva qualitat de vida ( ioga, tai-txi i relaxació)
3.Assessorament jurídic.
4.Espai de respir, per tal d’oferir als cuidadors un temps d’oci que normalment no tenen: caminades, sortides culturals i cafè-tertúlia.
5. Formació en aspectes psicològics i emocionals del cuidador i en aspectes tècnics i d’ajuda.

Aquest programa està impulsat per l’Agència d’Atenció a la Gent Gran i Persones amb Dependència i la Fundació Hospital. Dues eines importantíssimes que estan donant respostes a les situacions de dependència de la nostra ciutat.