19.7.06

Ai, quina calor!

Sembla que cada estiu la calor comença abans d’hora. Fa alguns dies que se sent a dir que ja fa calor de Santes. No sé si serà el canvi climàtic o ves a saber què, però el cert que es fa difícil treballar, concentrar-se... Vas tot el dia amb aquell “agobio” de calor. I els que podem gaudir d’aire condicionat en els espais de treball encara, però aquells que tenen feines exteriors la situació és molt dura.
Les autoritats competents haurien de regular que automàticament en arribar certs graus de temperatura es declaressin vacances per a tothom. Llàstima que ningú va pensar en posar-ho a l’Estatut! Però és cert que quan s’arriben a certes calors un pensa més en descansar, en refrescar-se amb platges o piscines, en definitiva a fer vacances.
Una mica la sensació que un té aquestes alçades és de esprint de tour. Et veus a la recta final i apretes el màxim per fer bona feina però també per arribar quan abans a la meta, que després ve el descans. Això sí abans hem de passar per Santes. I aquesta és una meta volant molt especial pels mataronins. Les santes fan que un s’oblidi de l’estressant dia a dia. És com si estiguéssim en una altra dimensió, la de la Festa major és clar. Els dies de Santes passen de tal manera que t’emputjen a les vacances sense adonar-te’n. Certament és una sensació única en aquest esprint final.
Recuperant el tema de la calor i ja des d’una òptica de prevenció de la salut aquest és el tercer any que Ajuntament i Generalitat duem a terme un pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor.
El cop de calor que hi va haver a França durant l’estiu de 2003 va provocar molta mortalitat entre gent gran i malalts molt delicats. Curiosament a Catalunya i Espanya ningú va saber explicar les conseqüències d’aquell clima que nosaltres també vam patir.
Ja l’estiu de 2004 i amb el nou govern de la Generalitat s’impulsen programes per prevenir problemes de salut per motius dels cops de calor.
Aquest programa consta bàsicament de tres fases. La primera és informativa i es tracta de que la població conegui quines són les recomanacions per evitar problemes amb la calor. El material divulgatiu es pot trobar en els equipaments públics i l’ajuntament fa una tramesa de material a les entitats. La segona fase s’activa a partir del 15 de juny i es fa un seguiment a través de primària dels casos més vulnerables.Es posa especial èmfasi a les previsions meteorològiques. La tercera fase s’activa a partir d’altes temperatures sostingudes i els serveis socials i de salut es dediquen a contactar telefònica i presencialment amb aquestes persones, preferentment avis. Segons les conseqüències es mobilitzarien tots els recursos possibles: habilitar espais públics refrigerats, utilitzar els recursos d’emergència que disposa la xarxa sanitària, avisos als mitjans de comunicació...
Esperem que no s’hagi d’activar la darrera fase. I que durant l’estiu tothom gaudeixi i es refresqui de la millor manera possible. Això sí amb calor.