27.2.06

Ampliació del Casal de la Gent Gran de Cerdanyola


Divendres 24 de febrer es va inaugurar l'ampliació i millores del Casal de la gent Gran de Cerdanyola. Aquestes han consistit bàsicament en guanyar espai per a la sala central (83m). La il.luminació del equipament ha millorat moltíssim ja que el perímetre la zona ampliada és tot de vidre. I s'ha millorat també l'accessibilitat de l'equipament i els lavabos.
Han sigut 8 mesos d'obres i els avis han hagut de conviure amb el dia a dia de les obres. Com es sol dir dels paletes sempre estan en gràcia de Déu. Gràcies a Déu que arriben ....i gràcies a Déu que s'en van.
Com sigui ens queda un casal força millorat. I perquè aquesta ampliació? Tal i com vaig expressar durant la inauguració, doncs per diferents motius. El primer és l'envelliment. Cada vegada tenim més persones grans a la ciutat. Cada vegada més arriben als 65 anys anys i els que ja els han fet veuen com incrementa la seva esperança de vida. Per tant calen més casals (com els de l'Havana i Pla d'en Boet recentment inaugurats o com el de Rocafonda aviat en obres). Un altre motiu és l'oferta actual d'activitats en els casals de la gent gran. Enguany tots els casals de la gent gran gran de xarxa municipal a més de la seva pròpia programació d'activitats oferten tres activitats que garantim des de l'Ajuntament: curs d'alfabetització, curs de informàtica i taller de memòria. Hem passat dels tradicionals casals d'avis on s'hi anava a fer el cafè i la partida a equipaments de la gent gran on hi ha una oferta d'activitats cada dia major. I en el cas de Cerdanyola -aviat en altres casals- pot esdevenir un centre de dia per a gent gran amb autonomia on poden passar tot el dia gràcies a un servei de menjador. A Cerdanyola volem més espais també per a dones grans.
També s'ha de dir que l'ampliació del casal va ser fruit de la participació ciutadana, ja que els socis i la junta van fer les demandes a l'Ajuntament i aquest va saber escoltar.
El model de casals de la gent gran que volem són casals per a tothom. Que el que vol ballar, el que vol jugar a cartes , el que vol fer un curs d'informàtica tots trobin el seu espai en el casal.
Els dies 18 i 19 de maig es celebrarà a Mataró el Congrés de la gent gran. Un espai de trobada i reunió de les entitats i associacions de la gent gran on es debatrà i dialogarà sobre les polítiques de gent gran que els propers anys la ciutat ha de impulsar. No es decidirà cap qüestió de gent gran sense la gent gran. Perquè és evident que qui més coneix les necessitats de la gent gran són ells mateixos.
Aquesta és la prioritat d'aquest govern municipal d'entre les polítiques socials, les polítiques de gent gran, enteses tant des de l'àmbit de l'envelliment actiu com del de suport a l'autonomia personal i atenció a les situacions de dependència.