26.2.06

PACTE PEL DESENVOLUPAMENT ECONÒMIC I SOCIAL

(capgròs.com)
El passat ple extraordinari del 23 de febrer s'aprovava per unanimitat el dictamen per la signatura del pacte pel desenvolupament econòmic i social.
D'aquest pacte destaco tres coses:
1. Va ser una primeríssima proposta de l'alcalde Baron en el seu discurs de presa de posessió. I que 19 mesos després li dóna compliment. I això és important, però també ho és que aquest pacte li suposa una significació, un valor afegit com a nou alcalde que amb una proposta innovadora busca millorar la ciutat sumant tots els seus actius
2. No només es cerca el consens polític sinó el social.
3. Aquest pacte esdevé una eina molt útil per poder situar bé la nostra economia local i per poder donar respostes als canvis socials.

Des del punt de vista social no destaca cap novetat que no coneguessim, però sí ajuda a focalitzar les prioritats en quant la política social: l'envelliment, la immigració i la formació -destacant d'aquesta darrera un pla de xoc contra el fracàs escolar, la formació professional, i l'oferta universitària.
Des del punt de vista econòmic s'apunten tres grans eixos:
  • Competitivitat. El tèxtil que malgrat la devallada dels darrers encara ocupa un 14% de la població mataronina s'ha de mirar de donar suport mitjançant un Centre local tèxtil. La potenciació del nostre comerç és un altre línia d'actuació.

  • Diversificació. El projecte Tecnocampus com a lider local del sector TiC i que ha de generar els propers anys moviments econòmics i empresarials. I el desenvolupar un pol d'excel.lència audivisual conectat a les nostres universitats.

  • Atractivitat. -Capitalitat de Mataró, no només del Maresme sinó també de part del Vallès a través de la porta de Parpers. I la voluntat de ser una ciutat que crea talent i innovació.

Es tracta de situar la ciutat de Mataró en el mapa econòmic com una ciutat pràctica, emprenedora, com una ciutat de solucions. Una ciutat que es pot viure en anglès- i que gratant la frase-eslogan darrera hi podem trobar temes formatius i de competitivitat interessants- .

Per dur a terme aquest projecte es necessiten recursos i infrastructures, però sobretot el lideratge de l'Ajuntament concertant amb els agents econòmics i socials. Durant el ple hi van haver intervencions de la regidora ponent, Pilar González Agápito, de tots els grups municipals, CCOO, UGT, Fagem, Gentic, escoles universitàries i la Federació d'associacions de veïns.

L'alcalde en la intervenció final va apostar pel pacte com a eina de ciutat davant les trasformacions socioeconòmiques. "...per assegurar-nos el futur de tots i amb tots." Va assenyalar la importància del consens aconseguit i la generositat de tots per "treballar plegats per tal de garantir el futur dels nostres conciutadans." Aquest pacte ens ha d'ajudar a consolidar una ciutat socialment cohesionada i que exerceixi capitalitat de serveis públics i d'empreses. Una ciutat atractiva, amb comerç, cultura, front marítim, gastronomia, patrimoni cultaural. Ciutat Mediterrània.

Una ciutat dotada d'equipaments. On les zones noves es desevolupen amb criteris de sostenibilitat (mediaoambiental i social), però on les zones velles s'actua amb decisió, rehabilitant barris. " Que tot Mataró sigui Mataró"

En definitiva el pacte és una proposta innovadora que llença l'alcalde i tothom s'hi ha posat bé, per tant cal reconèixer el paper clau de tots i cadacun dels grups socials i polítics i alhora el lideratge exercit per l'alcalde. Aquest pacte ens pot ajudar a desenvolupar una ciutat millor. Penso que tots els ciutadans i ciutadanes de Mataró ens ho mereixem.