4.11.08

Jornada de la FMC a Mataró


Mataró ha acollit aquest matí les jornades de “Bones pràctiques en prevenció i seguretat” que organitzava la Federació de Municipis de Catalunya i el Fòrum espanyol per a la seguretat i prevenció. Han estat unes jornades de profit pel centenar d’inscrits i on s’han pogut exposar i debatre les experiències de set ajuntaments sobre tres eixos:
- Espai públic i cohesió territorial.
- La prevenció com a eina per a una ciutat integradora i segura.
- Civisme i convivència.
Les conclusions més importants de la jornada o almenys el que més han insistit els ponents de les taules són per una banda les polítiques de prevenció. Si fa uns anys els serveis començaven a introduir la prevenció com element complementari del gruix de la seva feina. Avui podem dir que la prevenció esdevé un element clau i imprescindible quan parlem de seguretat. El fet d’anticipar-nos, preveure, tenir visió professional de les coses ajuda a evitar conflictes. I si aquests s’acaben produint la situació està molt més controlada per intervenir amb èxit.
I d’altra banda la transversalitat, que evidentment ningú la descobert avui, però tothom és molt conscient que cal millorar-la i que encara queda molt camí per fer. La cooperació, el compartir objectius i actuar conjuntament és l’altre clau d’èxit si volem millorar la prevenció i la seguretat en les nostres ciutats. La transversalitat interna entre diferent serveis dels ajuntaments però també l’externa entre diferents institucions d’altres administracions públiques que treballen al mateix municipi. Sens dubte ha estat molt positiu el compartir, aprendre de les bones pràctiques dels altres i penso que serà de gran utilitat pels ajuntaments que hi han assistit.