2.3.06

AGENDA PER LA SOLIDARITAT LOCAL




(moment de la constitució del Forum Promotor de l'agenda)
Una bona idea ben treballada pot donar molt de si. Això és almenys el que esperem de l'Agenda per la solidaritat local. El mateix alcalde Baron, que en un post explica de forma clara en què consisteix l'Agenda, va ser el que va donar la idea i va llençar la proposta en un acte públic de la Creu Roja. Han sigut molts mesos de madurar la idea, de treballar el projecte i ara ja es una realitat en el seu procés de construcció.
Sempre he estat un ferm defensor de les polítiques socials i públiques per a la construcció de l'Estat de benestar. Un model clarament europeu que no s'explica i exporta prou de cara en fora i que és un tret característic i identitari que la Unió Europea no aprofita per cohesionar el seu territori. Aquestes polítiques públiques, però, per si soles no garanteixen la cohesió social. I és en aquest punt quan apareixen les xarxes ciutadanes, la iniciativa social, les bones maneres de fer ciutadania de molts veïns i veïnes.
L'agenda pretén millorar la solidaritat a la ciutat de Mataró. Hi ha molts valors com la solidaritat que en els temps actuals no venen, no són rentables econòmicament, no estan de moda. Els mitjans de comunicació -com sempre salvant honroses i petites excepcions- no s'en fan resó. Es ven millor una notícia d'un sinistre -si pot ser amb detalls millor- que no una història de un voluntari i una avi, per exemple. I com a molt, quan algun dia surt per televisió alguna cosa que té a veure amb la solidaritat és per fer maratons, o per tocar la part més sensible de l'ésser humà amb tota la intencionalitat consumista. I en aquests casos de la solidaritat s'en fa marketing com a molt.
També és cert que el ritme de vida que portem: l' estrés, sobrecàrregues de feines, competitivitat ens acosta més a l'individualisme i l'egoisme que no pas a la solidaritat, que és una valor molt lligat a l'empatia, a posar-se a la pell de l'altre, a donar sense esperar rebre.
L'agenda per la solidaritat local preten implicar tota la població. Per tant, s'adreça no només a totes les entitats de l'àmbit de l'acció social i socisanitària -que els hem ofert un procés de lideratge i participació important- sinó a tota la ciutadania , perquè també es tracta d'arribar als ciutadans que no pertanyen a cap entitat, però que poden tenir inquietuds vers aquests temes. Es tracta de pensar-hi una mica, de prendre consciència, d'aturar-nos del imparable dia a dia per mirar al nostre costat.
L'agenda serà el full de ruta de Mataró per ser una ciutat més solidària vers els seus ciutadans i ciutadanes. I això no vol dir que l'administració pública deixi de fer política social, al contari n'ha de fer molta perquè és totalment compatible.

1 comentari:

Oriol Batista Gázquez ha dit...

Javier,
no podré assistir ya que iré a una mesa redonda en Rocafonda en el marco del día internacional de la mujer trabajadora.
Que os vaya muy bien.
Gracias
Oriol